Käytännön vinkki.

Miten työn saisi sujumaan? Kollegat vinkkaavat.

Näin tuet tuberkuloosi­potilasta

Tuberkuloosi on yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Suomessa siihen sairastuu noin 250 ihmistä vuodessa. Tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi ja tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, kuumeilu ja laihtuminen.

1

Infoa ja ohjaa. Tuberkuloosiin sairastuminen ja sairauden hoito muuttavat yksilön elämää monin tavoin. Potilas tarvitsee tietoa sairaudesta, valvotusta lääkehoidosta, tulevista kontrollikäynneistä ja jatkotutkimuksista. Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma antaa terveydenhuollon ammattilaisille ajantasaista tietoa ohjaamisen tueksi.

2

Kannusta ja motivoi. Hoitohenkilökunnan tuki on tärkeässä roolissa potilaan sitouttamisessa pitkään ja vaativaan tuberkuloosin hoitoon. Tuetun hoidon avulla ehkäistään myös lääkeresistenssin synty ja taudin uusiutuminen. Tauti voi jäädä piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosikymmenien kuluttua tartunnasta.

3

Tarjoa vertaistukea. Pitkäkestoisen hoidon aikana potilaan jaksaminen sekä usko lääkehoidon tarpeellisuuteen voi alkaa heiketä, jolloin samaa tai samantapaista sairautta sairastavan vertaistuki on tehokas tapa tukea potilasta. Tarjoa potilaalle vertaistukea heti hoidon alkaessa tai mahdollisimman pian.

Vinkit antoi terveystieteiden maisteri Marianne Helander, joka työskentelee keuhkoterveysjärjestö Filha ry:ssä projektivastaavana.

Kerro meille.

Onko sinulla hyvä käytännön vinkki?

Ehdota aihetta:

toimitus@sairaanhoitajalehti.fi