Käytännön vinkki.

Miten työn saisi sujumaan? Kollegat vinkkaavat.

ALS-potilaan hoito ja tuki

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, johon ei ole löydetty parantavaa lääkehoitoa. Kuinka sairaanhoitajan tulisi kohdata ALS-potilas?

1

Edistä avoimuutta. ALS on harvinainen sairaus, joka voi herättää pelkoa ja epävarmuutta. Avoin läsnäolo ja kohtaaminen edesauttavat vuorovaikutusta. Suosi avoimia kysymyksiä, sillä ne mahdollistavat aidon dialogisuuden hoidossa.

2

Kartoita vointia. Kysy, miten potilas ja hänen läheisensä jaksavat – molemmat osapuolet miettivät sitä toisistaan. ALS heikentää toimintakykyä ja haastaa psyykkistä hyvinvointia. Nämä muutokset vaikuttavat potilaan käyttäytymiseen.

3

Huolehdi itsestäsi. Huolehdi myös omasta jaksamisestasi ja voimavaroistasi. Älä jää yksin ajatustesi kanssa. Tunnista tunteesi, ja jaa ne työyhteisössä. Pyydä ja hyödynnä työnohjausta.


Vinkit antoi psykiatrinen erikoissairaanhoitaja ja psykoterapeutti Marja Pirinen, joka toimii vapaaehtoisena Uudenmaan Lihastautiyhdistyksen koordinoimassa ALS ja elämä -hankkeessa.

Kerro meille.

Onko sinulla hyvä käytännön vinkki?

Ehdota aihetta:

toimitus@sairaanhoitajalehti.fi