Reportaasi.
Koonnut Katri Simola Kuvat Leena Koskela, päiväkirjanpitäjät ja HUS
Rakas koronapäiväkirja
Miltä koronavirusepidemia näyttää sairaanhoitajan silmin? Yhdeksän HUSissa työskentelevää sairaanhoitajaa piti viikon ajan päiväkirjaa maalis-huhtikuussa.
Maanantai 30.3.
Suomessa on 1 313 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 143, tehohoidossa 49 ja kuolleita 13. HUSin alueella todetaan 37 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 740 000.
Suomen hallitus jatkaa rajoitustoimia, kuten sisärajavalvontaa, kokoontumisrajoituksia ja koulujen etäopetusta, toukokuun 13. päivään saakka. Korona on levinnyt kaikkiin Suomen maakuntiin. Uusimaa on ollut eristettynä lauantaista saakka.
Saila: Olen poikkeustöissä Meilahden drive-in-testauksessa. Saan seurakseni kaksi uutta työntekijää. Siirryn koordinoivaksi hoitajaksi, sillä olen kokenein. Perehdytän puhtaan ja likaisen puolen, ja haen lisää suojavälineitä. Potilaita tulee vain kourallinen.
Jaana: Siirryin asiantuntijatyöstä etulinjaan Meilahden drive-in-testaukseen. Työskentely tuntuu turvalliselta. Suojavarusteita on saatavilla, ja pukemis- ja riisumisohjeet ovat näkyvillä koko ajan. Ammatillinen arvostus ja yhteistyö eri yksiköiden kesken on ollut käsin kosketeltavaa.
Eliisa: Maanantaiaamu on kiireinen. Viikonloppuna tulleet tilanteet ja potilaat vaativat keskustelua. Tunnelma on kollegiaalinen. Olemme valmistautuneet, ja teemme lisäsuunnitelmia. Olen saanut keskittyä esimiestyöhön ja osaston toiminnan uudelleen organisointiin.
Kaisa: Olin eilen illassa tekemässä puutosvuoron, joten en ole aamulla ihan virkeimmilläni. Osastolla on vain 11 potilasta: neljä koronapositiivista, loput epäilyjä. Kaksi henkilökunnasta on sairastunut, ohjaan heidät soittamaan työterveyshuoltoon. Haalin puuttuvia työntekijöitä ja suojavarusteita.
Emmi: Viime viikko oli raskas, ja nukuin koko viikonlopun. Covid-19-tilanteen edetessä teho-osastojen koulutuspyyntöjä tulee enenevissä määrin. Ilmapiiri on hyvä. Päivän jälkeen katson koulutuksen palautteita, ja tajuan olevani juuri nyt oikeassa paikassa.
Anni: Viikonloppuvapaa, perjantainen valmistuminen (yamk), muutoksen tunne ja reilu kuukausi sitten aloitettu uusi työ motivoivat varhaiseen herätykseen. Uusi kollega, potilastyötä, tauotonta koronaviestintää, varustelaskentaa, lääketentin valvonta ja ”milloin voit siirtyä teholle” -soitto antoivat päivään rutkasti puhtia.
Anne: Viime viikolta on kertynyt ylitöitä, joilla olisin voinut pitää vapaapäivän. Tulin kuitenkin aamuun korvaamaan puutetta. Helpotusta on saatu muun muassa siirtämällä kiireettömiä hoitoja ja muuttamalla käyntejä etäkäynneiksi. Apteekista on saatu apua lääkehoitoihin.
Anna: Suunnittelen, organisoin ja toteutan hoitajien koulutuksia tehohoitoon. Tulijoita olisi enemmän kuin pystymme ottamaan. Puolisoni ensimmäinen koronanäyte oli negatiivinen, joten lapset menivät takaisin päiväkotiin ja kouluun. Etätyömahdollisuutta ei kummallakaan hoitoalalla työskentelevällä vanhemmalla ole.
Linnea: 13 tunnin työpäivä. Työmatkalla junasta oli vähennetty vaunuja, ja olimme kuin sillit suolassa. Töissä oli rauhallinen tunnelma. Tänään alkoi perehdytys osastoilta tuleville hoitajille, jotka tulevat avuksemme, jos meitä tarvitaan teho-osaajina muualla tai useampi meistä sairastuu tai altistuu. Hieno yhdessä selviytymisen henki!
Tiistai 31.3.
Suomessa on 1 384 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 137, tehohoidossa 56 ja kuolleita 17. HUSin alueella todetaan 36 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 800 000.
Tehohoidon kapasiteettia on nostettu viime viikkoina 300:sta noin 500 paikkaan. HUS pikakouluttaa jopa 500 tehohoitajaa viikossa. Tutkimuksen mukaan ulkonaliikkumiskiellot ja muut rajoitukset ovat pelastaneet Euroopassa kymmenientuhansien ihmisten hengen.
Saila: Aamuvuorosta pitää siirtää yksi työntekijä toiselle pisteelle, joten meitä jää vain kolme. Tänään tunnen molemmat työntekijät. Nenänielunäytteissä on saatavuusongelmaa, mutta riittävät vielä tämän illan. Huomisesta siirrytään suunnitellusti nielunäytteisiin.
Jaana: Ohjeiden muuttuminen on ollut esillä mediassa. Ymmärrän, että tilanne voi ahdistaa, mutta tarkoitus on pitää ajantasainen tieto aina saatavilla. Näytteenotossa saamme päivitetyn tiedon Teamsissa. Latasin Teamsin omaan kännykkään.
Anni: Miten tähän kaikkeen pitäisi suhtautua? Erityistä huolta herättää covid-potilaiden NIV-hoito, jossa aiheutuu aerosoleja. Toimivatko varusteet todella? Käytävillä on paljon kannustavaa puhetta, mutta eristyshuoneissa sairaanhoitajat kokevat yksinäisiä hetkiä vaikeasti sairaiden potilaiden kanssa.
Kaisa: Työvuorojen järjestelyä, uusien työntekijöiden rekryämistä, Skype- ja Teams-palavereja. Korona on osoittautunut vaikeassa muodossaan todella kovaksi taudiksi. Potilaita ajautuu tehohoitoon, kuolemaankin. Ilmassa on riittämättömyyttä, ahdistusta ja pelkoa. Onneksi tänään on ensimmäinen defusing-tapaaminen. Pääsemme purkamaan tuntoja.
Anne: Henkilöstön joustaminen ja venyminen on ollut merkittävää. Töitä on tehty viime viikkoina aamusta iltaan. Suuri työmäärä on vielä edessä. On ollut ihanaa nähdä, että kollegaa on jaksettu kiittää, auttaa, neuvoa ja tukea kiireen keskellä.
Riittämättömyyttä, ahdistusta ja pelkoa. Onneksi tänään on ensimmäinen defusing-tapaaminen.
Keskiviikko 1.4.
Suomessa on 1 446 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 159, tehohoidossa 62 ja kuolleita 17. HUSin alueella todetaan 28 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 883 000.
Suomen testauskapasiteettia kaksin- tai jopa kolminkertaistetaan lähiaikoina. Nyt testataan noin 2 500 näytettä vuorokaudessa. HUS kertoo saaneensa varmuusvarastoista vanhentuneita hengityssuojaimia, STM:n mukaan pääosa sairaaloille jaetuista hengityssuojaimista on kunnossa.
Eliisa: Aurinkoinen aamu muuttui, kun sain ohjeistuksen siirtää kymmenen sairaanhoitajaa huomisesta lähtien toiseen sairaalaan. Keskustelut sairaanhoitajien kanssa osoittavat heidän joustavuuskykynsä ja kollegiaalisuutensa. Itkun kyyneliäkin tuli. Lupasimme pitää toisistamme huolta.
Jaana: Uusi työtehtäväni on aloittaa HUSin tehohoidon resursoinnin koordinointi. Täytyy pohtia henkilöiden sijoittelua, haastatella osaajia ja miettiä kokonaisuutta tiiviisti yhteistyössä johdon kanssa. Työpäivä venyy yli kuuteen, kun puhelin- ja sähköpostiliikenne lisääntyvät koko ajan.
Anna: Kirurgiseen sairaalaan avataan teho-osasto, jonne menee 25 hoitajaa omasta yksiköstäni. Kouluttajien keskuudessa heräsi ensimmäistä kertaa huoli henkilökunnan riittävyydestä.
Kaisa: ”Miljoonan” asian hoitoa, to do -lista on pitkä. Olen onnellinen ihanista, ammattitaitoisista ja fiksuista kollegoista. Moniammatillinen tiimi toimii ja tuntuu vain hitsautuvan tiiviimmin yhteen.
Anne: Viikon ainoa vapaapäivä. Nukun pitkään ja nautin useamman aamukahvin. Luen työsähköpostia, sillä töissä en ole kunnolla ehtinyt. Uusia ohjeita on tullut muun muassa suojavarusteisiin.
Anni: Monen kohtaamisen ja hyvän yhteistyön päivä – kaikki keskittyvät taudin nujertamiseen! Saimme toisen siirtorespiraattorin Meilahdesta ja uusi kollega lisättiin tänäänkin ennestään hienoon nimilistaan. Tunnen, että oppimisen vuosi on vasta alussa. Työpäivän päälle viestintää ja varusteiden laskentaa: nyt laskettuna varusteiden pitäisi riittää viikonlopun yli. Ehkä.
Linnea: Vapaapäivä. Sovitut treffit ystävän sekä kollegan kanssa muuttuivat puhelimitse pidettäviksi. Päällimmäisenä ajatus, että olemme tässä tilanteessa yhdessä ja yhdessä myös selviämme! Kiitollinen mieli, että sai viettää loppuviikon vapaata eikä tullut kutsuja töihin!
Emmi: Oli hyvä päivä. Otin koppia meidän prone- eli vatsamakuutuspisteestä. Ensi viikon lopulla osaan sen vaikka unissani. Covid-19-uutiset katson rutiinilla. Näen numeroita, mutten osaa reagoida niihin. Tästä urakasta olisi helpompi selvitä, jos meillä olisi tiedossa loppupäivämäärä.
Saila: Saan kuulla siirtyväni huomenna Meilahden teho-osastolle. Olen osannut odottaa tätä, sillä tehokokemukseni on kahdeksan vuotta. Iltavuoro näytteenotossa on kiireinen. Illalla selviää, että menen aamuvuoroon. Pyöräilen kotimatkalla Töölön sairaalan kautta hakemaan työkenkäni.
Varusteiden pitäisi riittää viikonlopun yli. Ehkä.
Torstai 2.4.
Suomessa on 1 518 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 160, tehohoidossa 65 ja kuolleita 19. HUSin alueella todetaan 64 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli miljoona.
Eduskunta hyväksyy ravintoloiden sulkemisen ja rajoittamistoimien pidentämisen. VTT, HUS ja Helsingin yliopisto kehittävät pikatestiä. Yli miljoona suomalaista kuulu koronaviruksen riskiryhmiin.
Eliisa: Eilinen päätös oli vaikea ja vaikutti yöuniinkin. Metsäkävely lasteni kanssa rauhoitti mieltä, ja torstai oli töissä seesteisempi. Kollegan tsemppaus ja kokemukset aiemmista kriiseistä saavat monet herkistymään. Kiitokset kaikille.
Saila: Aamuvuoro teho-osastolla. Kymmenen hoitajaa ”omalta teholtani” on siirretty poikkeustyöhön Meilahteen. Perehdytyksen kestoa selvitellään enkä tiedä työvuorojani viittä päivää pidemmälle. Tutustumme osastoon, ja käymme läpi välineiden sijainteja. Osastolla on hyvä henki.
Anni: Selkeä työnteon päivä! Koronapotilaita varten käynnistetään kohdennettu MET-toiminta päivystyspoliklinikan kanssa. Yhteinen tavoite hoitaa potilaat parhaalla mahdollisella tavalla tuntuu hyvältä – tunne lienee sairaanhoitajilla universaali.
Emmi: Laitoin eilen kotimatkalla viestiä hampurilaispaikkaan. Tänään saimme ruoat ja niin kovat suitsutukset, että purskahdin itkuun. Päätin myös olla seuraamatta somea. En ahdistu covid-uutisista vaan kaiken maailman oman elämän epidemiologeista ja negatiivisuudesta.
Anna: Satojen ihmisten kouluttaminen vaatii suunnittelua. Omat haasteensa tuovat turvavälien noudattaminen, ryhmäkoon pitäminen pienenä ja perehtyjien ohjeistaminen suojavarusteissa työskentelyyn. Olemme ihailleet koulutettavien asennetta. Toivottavasti tästä joustamisesta palkitaan jossain vaiheessa ihan konkreettisesti.
Kaisa: Ohjeiden jatkuva päivittyminen turhauttaa hiukan. Muistuttelen itselleni ja muille, että sille on syynsä: covid-19 on vielä suuri tuntematon ja opimme koko ajan lisää, siksi ohjeetkin tarkentuvat matkan varrella. Päivittyminen on siis hyvä asia! Uusia potilaita tulee tasaisena virtana.
Anne: Iltavuorossa. Karanteenissa olleita hoitajia on palannut töihin. Eräs vanhempi on pohtinut sitä, saako hänen lapsensa hoitoa vai joudutaanko hoito perumaan, jos hoitajia ei ole riittävästi. Rauhoiteltu vanhempaa ja kerrottu, että kaikki lapset saavat kyllä tarvitsemansa hoidon.
Perjantai 3.4.
Suomessa on 1 615 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 180, tehohoidossa 72 ja kuolleita 20. HUSin alueella todetaan 65 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 1,1 miljoonaa.
Yläsavolaisessa hoivakodissa kolme asukasta on kuollut koronavirukseen. HUSin tehohoito-osastoilla aletaan tutkia covid-19-taudin hoitoa kahdella lääkkeellä. Helsingissä Laakson sairaalan pihalle on tuotu kontteja ruumiiden säilytystiloiksi, jos kuolleita tulee tavanomaista enemmän.
Anni: Elämme jokaisen uran osaamisen ja uuden omaksumisen tärkeimpiä päiviä. Pystyvyyden tunteeseen tiivistyy paljon, sillä ideaalia tilannetta tästä ei saa millään. Ikkunoista näkyi koko päivän värejä korostava, hieno pohjoinen kevätvalo.
Anna: Toinen koulutusviikko takana. Koulutuksessa on käynyt lähes 300 ihmistä. Koulutuksia on seurattu myös muista sairaaloista, ja ohjeita on jaettu laajalti eri yksiköihin. Takki tyhjänä viikonloppuun. Tuntuu, että sairaanhoitajan nimikkeellä teen koulutussuunnittelijan, kouluttajan ja logistiikan töitä.
Jaana: Torstai ja perjantai sujuvat samoissa tehtävissä, joissa keskiviikkona aloitin. Tavoitteena on ensi viikolla lisätä tehohoitokapasiteettia, ja sitä varten tarvitaan koko ajan lisää henkilökuntaa. Koen tehtäväni hyvin tärkeäksi ja pyrin toimimaan hyvässä yhteistyössä esimiesten ja johdon kanssa.
Saila: Vietän vapaapäivää. Käyn juoksemassa kymmenen kilometriä, siirtelen huonekalujen paikkoja ja laitan lamppuja kattoon. Aurinko paistaa ja mieliala on korkealla. Luen lehdestä päivittäin viimeisimmät koronauutiset. Teen pakolliset omat työni Aivotalon koordinaattorina.
Kaisa: Viikon päättävät hyvät uutiset: kukaan työntekijöistämme ei ole sairastunut koronaan. Lisäksi olemme voineet kotiuttaa jo monia koronapotilaita. Joku ihana on lahjoittanut meille kassillisen herkkuja. Arvostuksen osoitus lämmittää mieltä.
Lauantai 4.4.
Suomessa on 1 882 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 187, tehohoidossa 73 ja kuolleita 25. HUSin alueella todetaan 90 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti kuolleita yli 60 000.
Testausmäärä on lähes tuplaantunut alkuviikosta. Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat suljettuina toukokuun loppuun asti. Finlandia-talo valaistaan illasta alkaen siniseksi hoitohenkilökunnan ja muiden kriittisillä aloilla toimivien kunnioittamiseksi.
Anni: Ei niin syväunisen yön jälkeen helpotuksen tunne töissä, kun toissa päivänä tilatut varusteet olivat saapuneet. Suklaatoimitus osastolle! Yrittäjät muistavat. Ammatin hienous ja haastavuus kietoutuvat juuri nyt tiiviisti yhteen.
Kaisa: Vapaapäivä! Muutimme putkiremonttievakosta takaisin omaan kotiin. Pieni mutta tehokas muuttoporukka on dream team: omat pojat ja ihanat miniäkokelaat. Olo on väsynyt, mutta onnellinen.
Anna: Viikon ensimmäinen vapaapäivä. Ulkoilen, mutta on vaikea lopettaa aikatauluttaminen ja vain olla. Talouteemme kuuluu oman nelihenkisen perheen lisäksi toinen kolmihenkinen perhe. Huoli taudin tuomisesta kotiin koskee seitsemää henkeä.
Emmi: Päivä on sumua. Nukun 17 tuntia. Puoliso käy välillä herättämässä ja kysymässä, onko nälkä.
Anne: Yövuorossa. Lapsipotilaat ovat tottuneet siihen, että hoitajat käyttävät koko ajan kirurgista suu-nenäsuojainta. Pienillä vauvoilla on hankalampaa, koska he eivät näe hoitajan ilmeitä.
Sunnuntai 5.4.
Suomessa on 1 927 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 209, tehohoidossa 76 ja kuolleita 27. HUSin alueella todetaan 73 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 1,2 miljoonaa.
Espoolaisessa hoivakodissa kolme asukasta on kuollut koronavirukseen. Englannin kuningatar Elisabet kiittää tv-puheessaan terveydenhuollon työntekijöitä, ja pääministeri Boris Johnson joutuu sairaalaan.
Saila: Aamuvuorossa teho-osastolla saan ohjausta respiraattorista ja työvuorot parin viikon päähän. Vaikka tilanne Suomessa ja maailmalla on ikävä, olen innoissani uuden oppimisesta ja tunteesta, että toimimme kaikki yhdessä saman asian eteen.
Jaana: Aamuvuoro näytteenotossa. Kertaamme ohjeet ja varmistamme, että välineitä ja suojaimia on tarpeeksi. Neljän hengen tiimissä on sairaanhoitajataustaisia minun lisäkseni talouspäällikkö, lähihoitaja ja laboratoriohoitaja. On ilo tavata uusia ja vanhoja tuttavuuksia.
Emmi: Katselen aurinkoa olkkarin ikkunoista. Tekisi mieli lähteä ulos. Käymme pikalenkillä, kunnes ahdistun ihmisten määrästä ja palaamme kotiin. Kun tämä koulutusrumba alkoi, lupasin itselleni, etten katso sähköpostia kotona. Lipsun päätöksestä. Teho-osaston esimieheni kysyy, milloin olen vahvuudessa. Viikon päästä, lupaan.
Kaisa: Ensin aamusta tallilla ratsastamassa, ihana ilma maastossa. Vapaapäivän kruunaa aina päiväunet, check! Illalla vielä lenkki koiran kanssa metsässä. Mieli lepää ja kroppa virkistyy.
Anna: Huomenna alkaa seuraavan viikon rumba. Tiedossa on vähintään yhtä tiivis viikko kuin edellisetkin. Työtä leimaa olotila, että kulkee jatkuvasti askeleen jäljessä. Koulutettavia tulee lyhyellä varoituksella eikä heidän sijoituspaikkaansa aina tiedetä. Toisaalta rutiineja alkaa muodostua. Väsymys painaa kahden vapaapäivän jälkeenkin.
Anni: Työviikon viimeisteli vapaapäivä. Silti pitkin päivää ajatus karkaa koronajuttuihin ja tuleviin päiviin. Mitähän ensi viikolla?
Maanantai 20.4.
Suomessa on 3 868 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista sairaalahoidossa on 209, tehohoidossa 67 ja kuolleita 98. HUSin alueella todetaan 48 uutta tartuntaa. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on yli 2,4 miljoonaa ja kuolleita 166 000.
Hallitus pohtii koronarajoitusten jatkoa. Uusimaa ei ole enää eristetty. Huoltovarmuuskeskuksen tilaamien suojainten jälkipyykki jatkuu.
Jaana: Uusi viikko lähti käyntiin tehohoidon koordinoinnilla. Onneksi tilanne on rauhallinen, ja vapaita paikkoja ja henkilökuntaa riittää. Luonto heräilee kevääseen. Terveydenhuollossa erilaisia skenaarioita ja suunnitelmia tarkistetaan koko ajan. Olen onnellinen, kun olen saanut olla terveenä!
Eliisa: Neurokirurgiset potilaat tarvitsevat tehohoitoa myös korona-aikana. Osastomme on täyttynyt omista potilaistamme, ja olen tänään saanut luvan pyytää neljä omaa sairaanhoitajaani takaisin. Toiminnan organisointi ja esimiestyö ovat nyt keskiössä, jotta kaikki saavat laadukasta tehohoitoa.
Emmi: Koulutukset ovat osaltani taputeltu, ja olen palannut kliiniseen työhön. Koen suurta huojentuneisuutta, niin mahtavaa kuin kouluttaminen onkin. Oli ihana palata maailman parhaaseen työyhteisöön, kun ei olisi poissa ollutkaan! Päivän fiilis: 5/5.
Anne: Olen pysynyt terveenä. Osastolla tilanne on rauhallinen potilaiden ja henkilökunnan osalta. Osa vanhemmista on ilmaissut pelkoaan lastensa terveyden puolesta. Vanhempien kanssa on keskusteltu asiasta, ja heitä on tuettu ja rauhoiteltu.
Anni: Korona-arki on uutta normaalia. Loppua ei näy, joskaan totaalista ylikuormitustakaan ei olla vielä koettu. Siviilissä on vaikea irrottautua koronasta, kun koko yhteiskunta pyörii sen ympärillä. Rentoutumiskeinona uni on paras. Kollegat jeesaavat eteenpäin.
Kaisa: Itselleni ei tänään kuulu niin hyvää. Viikonloppuna iski flunssa, ja menin heti testeihin. Tulos tuli vuorokaudessa ja oli positiivinen eli minulla on korona. Olo on hämmentynyt, sillä olen noudattanut kaikkia varotoimia ja välttänyt kontakteja. Vointi on vielä hyvä ja täytyy toivoa, että sairastan tämän lieväoireisena.
Saila: Sairaalassa tilanne on yhä hallinnassa ja tunnelma on odottava. Helpottaisi tietää, saako kesälomaa pitää ja kuinka kauan tilanne tulee kestämään. Tähän ei tietenkään kenelläkään ole vastauksia. Eletään päivä kerrallaan ja toivotaan parasta.
Anna: Tunnelma on kiireestä ja sekavuudesta huolimatta pysynyt hyvänä. Alalla työskentelevien tehtävä on potilaan hyvä hoito, oli sitten poikkeustilanne tai ei. Tällä hetkellä on vielä aikaa perehdyttää ja kouluttaa. Oman perheen jaksaminen ja lasten hoitojärjestelyt mietityttävät.
Linnea: Töissä on yhä rauhallista, mutta valmistautumista jatketaan. Olemme valmiina, jos tilanne huonontuu. Hieman huolestuttaa se, että ihmiset ovat enemmän liikkeellä ja tuntuvat suhtautuvan rajoituksiin vähemmällä intensiteetillä. Lintujen laulu ja aurinko saavat kuitenkin mielen suuntautumaan jo kesää kohti!
Uutislähteinä Yle, STT ja Helsingin Sanomat. Koronavirustilastojen lähteinä THL, HUS ja Johns Hopkins -yliopisto.
Kommentti.
KUVA ARI KORKALA
Toisenlaista työtä tekevä sairaanhoitaja kertoo reportaasin herättämistä ajatuksista.
Yhdessä venyen kohti tulevaisuutta
Päiväkirjamerkinnät ja tilastot ovat kuin lukisi fiktiivistä romaania dystopiasta.
Tämä kaikki on totta ja tapahtuu nyt. Kyyneleet, huoli, pelko, me-henki, kollegiaalisuus, epävarmuus.
Tämä kriisi kiteyttää sen, kuinka kriittisen tärkeä meidän ammattimme on. Saamallamme koulutuksella pystymme työskentelemään useassa erilaisessa työssä suhteellisen lyhyenkin perehdyttämisen jälkeen, kunhan saamme kollegiaalista tukea. Henkistä jaksamista koettelevat päivittäin muuttuvat ohjeet, ohjaaminen, uuden oppiminen, uusi työpaikka ja työajat. Pelko välineiden riittämisestä, sairastumisesta ja tartuttamisesta. Työajoissa venytään ja lomia siirretään.
Minutkin siirrettiin päivystykseen töihin, enkä ole tehnyt mitään neste-, lääke- tai perushoitoa yhdeksään vuoteen. Yhtäkkiä täytyy toimia nopeasti, ottaa sydänfilmiä, katetroida, laittaa tippa, katsoa vitaaleita. Ovesta voi tulla niin sanotusti mitä vain. Tämä on erittäin rankka vuosi meille.
Päiväkirjoja lukiessani herkistyin läpipaistavasta ammattiylpeydestä. Olemme kaikki tässä tilanteessa haluamattamme, joten tehdään työmme mahdollisimman hyvin, jotta inhimillinen kärsimys olisi mahdollisimman vähäistä. Kiitos.
Heini Aro-Ojanen
Asiantuntijahoitaja
Tays Valkeakosken unipoliklinikka
Päiväkirjanpitäjät
• Kaisa Haverinen, apulaisosastonhoitaja, Malmin sairaala, sisätautien osasto 5
• Anna Heikkinen, sairaanhoitaja, opetushoitaja, Meilahden sairaala, teho- ja tehovalvontaosasto M1
• Anni Kanto, opetushoitaja, apulaisosastonhoitaja, Malmin sairaala, päivystys- ja valvontaosasto
• Jaana Kotila, kliininen asiantuntija vs. kehittämispäällikkö, HUS
• Linnea Mäkipää, sairaanhoitaja, Uusi lastensairaala, lasten teho-osasto Laakso
• Anne Rajatammi, sairaanhoitaja, Uusi lastensairaala, vuodeosasto Taika
• Emmi Sainio, sairaanhoitaja, HUS elvytyskoordinaattori, HUS Töölön teho-osasto ja Akateeminen Simulaatiokeskus
• Saila Strand, sairaanhoitaja, Aivotalon koordinaattori, virkavapaalla neurokirurgian tehovalvontaosastolta
• Eliisa Valovirta-Hästö, osastonhoitaja, neurokirurgian tehovalvontaosasto, Töölön sairaala
Päiväkirjanpitäjät
• Kaisa Haverinen, apulaisosastonhoitaja, Malmin sairaala, sisätautien osasto 5
• Anna Heikkinen, sairaanhoitaja, opetushoitaja, Meilahden sairaala, teho- ja tehovalvontaosasto M1
• Anni Kanto, opetushoitaja, apulaisosastonhoitaja, Malmin sairaala, päivystys- ja valvontaosasto
• Jaana Kotila, kliininen asiantuntija vs. kehittämispäällikkö, HUS
• Linnea Mäkipää, sairaanhoitaja, Uusi lastensairaala, lasten teho-osasto Laakso
• Anne Rajatammi, sairaanhoitaja, Uusi lastensairaala, vuodeosasto Taika
• Emmi Sainio, sairaanhoitaja, HUS elvytyskoordinaattori, HUS Töölön teho-osasto ja Akateeminen Simulaatiokeskus
• Saila Strand, sairaanhoitaja, Aivotalon koordinaattori, virkavapaalla neurokirurgian tehovalvontaosastolta
• Eliisa Valovirta-Hästö, osastonhoitaja, neurokirurgian tehovalvontaosasto, Töölön sairaala